Много години подред жителите на Дания бяха обявявани за най-щастливата нация

...
Много години подред жителите на Дания бяха обявявани за най-щастливата нация
Коментари Харесай

6 урока от най-щастливите родители и техните щастливи деца

Много години поред жителите на Дания бяха обявявани за най-щастливата нация на планетата. Получават оптимални оценки за върховенство на закона, пазарна, гражданска и политическа свобода и спазване на човешките права. Благоденствието им няма по какъв начин да не се корени в метода, по който отглеждат и възпитават децата си.

Това са изследвали създателите на книгата  " Датският метод на образование ", която ни дава шанс да надникнем в практиките на щастливите родители, които отглеждат щастливи деца. В основата е заложен моделът PARENT – Play, Authenticity, Reframing, Empathy, No ultimatums, Togetherness.

1. Игра

Днешните деца наподобяват непрекъснато заети. Денят им е напълнен с учебни и извънкласни занимания, спорт, изкуства, езици. Дори срещите им с другари са под график и при непрекъснато наблюдаване от някой възрастен.

Според датчаните децата имат потребност от свободно пространство, с цел да порастват и учат. На децата там е позволено да преследват свои лични цели, да пробват нови неща и да построяват доверието към самите себе си. Въпреки че родителите са наоколо и при потребност незабавно ще се отзоват, те не управляват по никакъв метод играта, още по-малко пък се намират в центъра ѝ. Нека не забравяме, че точно в Дания изобретяват легото - един от най-хубавите образци за свободна и изобретателна игра. 

2. Автентичност

Децата следят по какъв начин одобряваме гнева, насладата, фрустрацията и успеха, а също и по какъв начин ги показваме. Трябва да възпитаме почтеност у тях, както и увереността, че е " ок " да изпитват страстите, които изпитват. Това става единствено като не крием нашите същински усеща и мисли, отговаряме на неуместните въпроси, освен това безусловно почтено, и си разрешаваме да бъдем слаби или сбъркали пред тях. Лесно родителите се подхлъзват по модела да показват действителността по-захаросана пред дребните почтени човечета, само че това дълготрайно видяно е неприятна услуга. 

3. Преосмисляне, смяна на рамките

Датчаните не се преструват, че отрицателното не съществува, те просто се концентрират върху друга позиция. Избират да се съсредоточат върху положителното у хората, не се товарят с прекомерно доста упования и гледат отвисоко - общата картинка вместо конкретни несъвършени елементи. Психологията назовава това реален оптимизъм.

Например не наричайте детето си мързеливо, а му кажете, че сега се държи като лентяй. Когато то се оплаква от нещо, внимавайте за позитивните детайли в историята и изведете тях на напред във времето. Ако се оплаква, че ненавижда да върви на учебно заведение, напомнете му, че обожава часовете по изобразяване или срещите с другари в междучасията. 

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР